Ari Torniainen
Takaisin edelliselle sivulle

13.02.2023

Yksityisteiden turvallisuusarviointiin tarvitaan selkeyttä. Julkaistu ainakin Suomenmaa 23.2.2021.


Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Torniainen (kesk.) kysyy kirjallisessa kysymyksessään yksityisteiden turvallisuusarvioinnista. Laki yksityisistä teistä uusiutui noin kaksi ja puoli vuotta sitten. Sen mukaan teiden on oltava turvallisia ja tasapuolisia. Liikenneturvallisuutta parannetaan tarvittaessa tieturvallisuusarvioinnilla.

Tiekunnat tekevät parannuksia teihin muun muassa oikaisemalla ja tekemällä niistä muutenkin turvallisempia. Jotkut ovat etsineet Traficomin listalta sopivaa puolueetonta, ulkopuolista tieturvallisuusarvioijaa välttääkseen tieosakkaiden erimielisyydet mutta sieltä on kieltäydytty esimerkiksi vedoten siihen, etteivät yksityistiet kuulu Traficomille.

Traficomin ohjeen mukaan tieturvallisuusarvioijan on oltava pätevä. Suomesta on vaikea löytää pätevöitettyä henkilöä, joka suorittaisi turvallisuusarvioinnin yksityistiellä ja tekisi sen kohtuuhintaan.

Yksityisteiden turvallisuusselvitykset maksavat niin paljon, että hintoja pidetään liian korkeina ja monella tiekunnalla ei olekaan varaa selvitysten tekemiseen, koska tiekuntien vuosibudjetit ovat yleensä aika pieniä. Moni haluaisi tehdä asiantuntevan selvityksen tieturvallisuudesta, jos hinta olisi järkevällä tasolla, Torniainen muistuttaa.

Traficomilta on välttämätöntä löytyä lista pätevistä tieturvallisuusarvioijista ja sen pitää löytyä myös alueittain, Torniainen painottaa.

Miten turvallisuusselvitysten hinnat saadaan sille tasolle, että yksityisteiden tiekunnat pystyvät selvitykset tekemään? Miten Traficomista saadaan jatkossa paremmin tietoa tieturvallisuusarvioijista ja miten niistä saadaan tieto alueittain? Torniainen kysyy kirjallisessa kysymyksessään.


Lisätietoja: kesk / Ari Torniainen, puh. 050 5120422
kansanedustaja
eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan varapuheenjohtaja

Kuva1

Ari Torniainen | 00102 EDUSKUNTA | 050 512 0422 / 09 432 3184 | | www.aritorniainen.fi
Ylös